coffee ... arabica ? nebo robusta ?
každý den si vychutnávám tu úžasnou chuť kávy..už to trvá asi 8-9 let a já ji stále miluji ♥
Od minulého týdne si dokonce mohu doma udělat kafíčko jako v kavárně a to díky božkému, který nám ten báječný stroj na kávu pořídil domů.. :) viz. dřívější příspěvek ..
A tak se zamýšlím nad kvalitou kávy, historii atd..
Jako první mě zajímaly názvy arabica a robusta.. Něco málo jsem o tom slyšela, ale úplně jsem si nebyla jista, že jsem těmto pojmům rozuměla..
A o co tedy jde ?
Jedná se o druhy kávovníku, z jejichž semen se káva vyrábí.
Kávovník arabský
75% celosvětové produkce. Velice lahodná chuť a obsahuje méně kofeinu než robusta.Její chuť je kysele zabarvena. Kromě základní odrůdy Arabica Typica, známe např. i Arabicu Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabicu Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce.
Kávovník statný
98% světové produkce. Kávovník statný je na pěstování méně náročný od arabského. Zrna robusty bývají oproti arabice drobnější a zaoblenější s rovnou rýhou uprostřed. Zbarvení robusty bývá světle zelené s nahnědlými či našedlými odstíny. Arabica má naopak světle zelená zrna s namodralým tónem a pokřivenou rýhou. I po upražení jsou od sebe zrna lehce rozeznatelná.Káva připravená z robusty chutná nahořkle. Její chuť je nezaměnitelná a rozpozná ji i laik díky její odlišné chemické struktuře.
a co Vy a káva ??
Žádné komentáře:
Okomentovat