cukety...kam se podíváš ..
Ano, jelikož jsem docela pozdě cuketky zasadila, tak teď i později sklízím...a chci to maximálně využít.
Co děláte z cuket Vy ?
Cuketový krém s mátou
- cuketa 1 kg
- máta 8 snítek
- zakysaná smetana deluxe150 g
- citron 1 ks
- kuřecí vývar 1400 ml
- jarní cibulky 6 ks
- sýr čedar 140 g
- olivový olej
- kousek másla
- sůl 1 špetka
- čerstvě mletý pepř 1 špetka
Jarní cibulky omyjte
a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž
omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenká kolečka. Na
plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a
kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to
nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30–35 minut. Doba je
důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.
Po
chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek
máty a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zeleninu míchejte každou chvilku,
nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a
uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíce
zakysané smetany, strouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého
citronu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka
nebo nechte polévku hrubší.
Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekutá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžičkou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch je výhodou…
Grilované cukety s jogurtovou zálivkou
- malá cuketa 4 ks
- hladká mouka
- 2 lžíce olivový olej
- sůl
kopr 1/2 svazku
smetanový bílý jogurt
400 ml olivový olej
smetanový bílý jogurt
400 ml olivový olej
2 lžíce vlašské ořechy - jádra
čerstvě mletý pepř
sůl
ZÁLIVKA: Kopr omyjte, otřepte a jemně nasekejte. Jogurt
nalijte do misky, přidejte kopr, olivový olej, pepř, sůl a všechno dobře
prošlehejte. Ořechy lehce nadrťte plochou stranou nože a ozdobte jimi zálivku.
Cukety
omyjte, odřízněte jim konce a nakrájejte je na kolečka. Osolte je, obalte v
hladké mouce a přebytečnou mouku sklepněte.
Na Balkáně přidávají do jogurtových pokrmů ořechy nebo sezamová semínka. Říkají, že tím „zakulacují“ výraznější chuť jogurtu. Jogurt lze přidat do majonézy nebo smetanových omáček. Lahodná chuť zůstane, ale pokrm bude lehčí, stravitelnější, a tudíž zdravější.
Grilovací pánev
lehce potřete olejem, plátky cuket na ni rozložte a po obou stranách je
ogrilujte. Hotové cukety dávejte na nahřátý talíř. Podávejte je se zálivkou z
jogurtu.
Cuketové rizoto
olivový olej 1 lžíce
cibule, oloupaná a nasekaná
1 ks česnek, oloupaný a rozdrcený 1 stroužek
kostičky slaniny 60 g
rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli) 125 g
horký zeleninový vývar 450 ml
velká nastrouhaná cuketa1 ks
máslo 1 lžíce
vyzrálý čedar 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
cibule, oloupaná a nasekaná
1 ks česnek, oloupaný a rozdrcený 1 stroužek
kostičky slaniny 60 g
rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli) 125 g
horký zeleninový vývar 450 ml
velká nastrouhaná cuketa1 ks
máslo 1 lžíce
vyzrálý čedar 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Na mírném ohni rozehřejte ve velké
hlubší pánvi olej. Přidejte cibuli a nechte ji asi 5 minut měknout. Přidejte
česnek a slaninu a smažte dalších 5 minut, dokud nezačnou hnědnout.
Přisypte
rýži a za stálého míchání restujte 5 minut, potom přidejte 150 ml vývaru a
mírně vařte dalších 5 minut. Potom přidejte dalších 150 ml vývaru a pomalu
vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje.
Přilijte zbývající
vývar, přidejte nastrouhanou cuketu a vařte dalších pár minut, dokud rýže
nebude měkká a krémová. Sundejte pánev z ohně, přidejte máslo a nastrouhaný
sýr. Před podáváním dobře ochuťte.
Recept vypadá dobře...u nás už cukety spořádali slimáci, takže možná příští rok :-)
OdpovědětVymazat