pondělí 14. srpna 2017

cukety...kam se podíváš .. 


Ano, jelikož jsem docela pozdě cuketky zasadila, tak teď i později sklízím...a chci to maximálně využít. 
Co děláte z cuket Vy ?


Cuketový krém s mátou
  • cuketa 1 kg
  • máta 8 snítek
  • zakysaná smetana deluxe150 g
  • citron 1 ks
  • kuřecí vývar 1400 ml
  • jarní cibulky 6 ks
  • sýr čedar 140 g
  • olivový olej
  • kousek másla
  • sůl 1 špetka
  • čerstvě mletý pepř 1 špetka
Jarní cibulky omyjte a zbavte je případných oschlých listů. Nakrájejte je na kolečka. Cukety rovněž omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenká kolečka. Na plotnu postavte velký hrnec, ve kterém zahřejte pěkný cákanec olivového oleje a kousek másla. Pak přidejte cibulky a cuketu a začněte restovat. Proces to nebude úplně krátký. Mučit ta zelená kolesa budete asi 30–35 minut. Doba je důležitá, jelikož cukety budou takto pomalým varem sládnout.
  
Po chvilce restování přidejte pěknou špetku soli, pepře, lístky ze dvou snítek máty a nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Zeleninu míchejte každou chvilku, nesmí se připálit. Jakmile dosáhnete zelené hrubší kaše, přilijte vývar a uveďte vše k varu. Pak základ polévky odstavte z ohně. Vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany, strouhaný čedar, zbylé mátové lístky a šťávu z celého citronu. Promíchejte a pak vše tyčovým mixérem umixujte. Můžete úplně do hladka nebo nechte polévku hrubší.

Krém naservírujete na talíř. Zbylou zakysanou smetanu nařeďte douškem vody, aby byla tekutá a lépe se vám jí polévka dekorovala. Lžičkou pak vytvořte na povrchu polévky smetanou a olivovým olejem cákance. Posypte lístky máty, chilli paprička navrch je výhodou…









Grilované cukety s jogurtovou zálivkou
  • malá cuketa 4 ks
  • hladká mouka 
  • 2 lžíce olivový olej
  • sůl
Zálivka:
kopr 1/2 svazku
smetanový bílý jogurt 
400 ml olivový olej 
2 lžíce vlašské ořechy - jádra 
čerstvě mletý pepř
sůl
ZÁLIVKA: Kopr omyjte, otřepte a jemně nasekejte. Jogurt nalijte do misky, přidejte kopr, olivový olej, pepř, sůl a všechno dobře prošlehejte. Ořechy lehce nadrťte plochou stranou nože a ozdobte jimi zálivku.
Cukety omyjte, odřízněte jim konce a nakrájejte je na kolečka. Osolte je, obalte v hladké mouce a přebytečnou mouku sklepněte.

Na Balkáně přidávají do jogurtových pokrmů ořechy nebo sezamová semínka. Říkají, že tím „zakulacují“ výraznější chuť jogurtu. Jogurt lze přidat do majonézy nebo smetanových omáček. Lahodná chuť zůstane, ale pokrm bude lehčí, stravitelnější, a tudíž zdravější.
Grilovací pánev lehce potřete olejem, plátky cuket na ni rozložte a po obou stranách je ogrilujte. Hotové cukety dávejte na nahřátý talíř. Podávejte je se zálivkou z jogurtu.
Cuketové rizoto
olivový olej 1 lžíce
cibule, oloupaná a nasekaná 
1 ks česnek, oloupaný a rozdrcený 1 stroužek 
kostičky slaniny 60 g 
rýže na rizoto (Arborio, Carnaroli) 125 g 
horký zeleninový vývar 450 ml 
velká nastrouhaná cuketa1 ks
máslo 1 lžíce
vyzrálý čedar 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř

Na mírném ohni rozehřejte ve velké hlubší pánvi olej. Přidejte cibuli a nechte ji asi 5 minut měknout. Přidejte česnek a slaninu a smažte dalších 5 minut, dokud nezačnou hnědnout.
Přisypte rýži a za stálého míchání restujte 5 minut, potom přidejte 150 ml vývaru a mírně vařte dalších 5 minut. Potom přidejte dalších 150 ml vývaru a pomalu vařte, dokud se všechna tekutina neabsorbuje.

Přilijte zbývající vývar, přidejte nastrouhanou cuketu a vařte dalších pár minut, dokud rýže nebude měkká a krémová. Sundejte pánev z ohně, přidejte máslo a nastrouhaný sýr. Před podáváním dobře ochuťte.
TIP: Přestože je rýže na rizoto trochu dražší než ta dlouhozrnná, v rizotu úplně změní texturu jídla a dokonale dovrší chuť jídla.










































1 komentář:

  1. Recept vypadá dobře...u nás už cukety spořádali slimáci, takže možná příští rok :-)

    OdpovědětVymazat