pondělí 9. července 2018

Pokojové květiny - přírodní kyslíkárny 


Hodně mě vždycky zajímaly květiny které produkují kyslík, které ho berou a které se hodí a nehodí do různých pokojů. 
Vždy si to někde přečtu, potom to zase zapomenu, tak to hledám znovu..Napíšu si to tedy zde a aspoň to budu mít stále na očích :D .. 

Banánovník : 
Má velké listy, zvlhčuje vzduch a zbavuje ho formaldehydu a prachových částic. Má rád světlé stanoviště a zálivku 1-2x denně. V létě má rád průvan. 

Aloe Vera: 
Tato rostlinka má antibakteriální a léčivé vlastnosti. Ze svého okolí pohlcuje formaldehyd, toluen, benzen, ale i další škodliviny. Má rád světlé místa a přiměřené zalévání. 


Fíkus:
Skvěle absorbuje formaldehyd, benzen a další škodliviny. Na pěstování je však velice náročný. Nesnáší průvan, přímé světlo a změny v prostředí. Má rád více vlhkosti a časté rosení. 



Chamadorea: 
Také pohlcuje formaldehyd, prachové částice, trichloretylen. Potřebuje lehké světlo až lehce zastíněné stanoviště a pravidelně zvlhčovat listy.Pravidelná zálivka je důležitá. 


Ledviník:
Ze vzduchu odstraňuje formaldehyd a xylen. Potřebuje chladnější prostředí s nepřímým světlem a dostatkem vlhkosti, ideální je i rosení listů. 

Datlovník:
Ze vzduchu absorbuje formaldehyd. Je to poměrně nenáročná rostlina, lehce se přizpůsobí prostředí. Potřebuje jen větší květináč, světlé místo a dostatek zálivky.


Další výborné čističky vzduchu jsou : lopatkovec, tchýnin jazyk, begonie, dracéna, klívie, tlustice, zelenec a gerbery.
Nebrat !! Kaktusy - ostny vyzařují negativní energii a z toho samého důvodu jsou nevhodné  i suché rostliny. 






Žádné komentáře:

Okomentovat