čtvrtek 13. dubna 2017

asi se chce vrátit paní zima ..


Nevím, co to je za studenou frontu, ale je tak chladno, až se člověku nechce být jen tak venku a spíše se zavře doma s něčím teplým ..

A co bychom si tak mohli připravit ? jednoduchého ? a dobrého ? :) 
Já osobně si nemohu vynachválit čaj ze sedmikrásek, pampelišek a potom horké jablíčko ♥

Kopřivový nápoj se zázvorem:
Jarní nápoj plný vitamínů. Připravuje se vyluhováním mladých lístků kopřiv spolu s kouskem zázvoru. Pije se jak teplý, tak studený, případně ještě doslazený medem.

Ingredience:
2 hrstimladých kopřivových listů
2 kskolečka zázvoru
2 kskolečka citronu
(med)
Postup:
  1. Do vhodné nádoby vložíme kopřivy se zázvorem a necháme 15 minut louhovat
  2. Přivedeme k varu, ale nevaříme, ihned odstavíme
  3. Do nápoje vložíme kolečka citronu a můžeme podávat teplý, nebo ho necháme vychladnout a podávat studený.
Doporučení:
Dětem je lepší nápoj dosladit medem.






Horké jablko:
Ingredience:
1 ljablečného džusu
15 gvanilinového cukru
6 kskoleček krájeného čerstvého zázvoru
skořice, anýz, hřebíček, kardamom dle chuti
špetku mleté skořice na dozdobení
Postup:
1. Džus společně s kořením a vanilinovým cukrem krátce povaříme

2. Poté necháme 5 min odstát, pak přidáme kolečka zázvoru
3. Nápoj servírujeme v čirých sklenicích a dozdobíme špetkou mleté skořice


Detoxikační bylinkový čaj : 

Ingredience:

1 lžičkaBobkového listu (1 list)
1 lžičkaSemínek fenyklu
1 lžičkaMajoránky
1 lžičkaTymiánu
bylinky sušené nebo čerstvé
Celý kmín
Postup:
1. Do čajové konvice nasypeme 1 čajovou lžičku majoránky, semínek fenyklu a kmínu
2. Poté přidáme ještě bobkový list, tymián a vše zalijeme tři čtvrtě litrem vody
3. Voňavou směs přivedeme k varu a necháme okolo 7 minut vařit
4. Pak už stačí jen čaj přecedit a v klidu si ho vychutnat.
Doporučení:
Jedna dávka čaje je určena pro dvě osoby. Kmín je skvělým pomocníkem pro správnou činnost ledvin a trávicího ústrojí. Tymián je známý jako přírodní antibiotikum a fenykl zase pomáhá trávení.






Čaj ze sedmikrásek:
Tento čaj pijeme například při zánětu průdušek, jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest a kašli. Preventivně také proti zimničné horečce, chřipce.
Ingredience:
3 lžičkyusušených květů sedmikrásky
0,5 lvařící vody
Postup:
1. tak 3 lžičky usušených květů sedmikrásky hodíme do 0,5 l vařící vody a necháme přejít varem
2. Asi 15 minut necháme luhovat, pak čaj přecedíme a pijeme po doušcích, ne více jak 2 šálky denně.
Doporučení:
Při onemocnění dýchacích cest pijeme teplý, jinak vlažný nebo studený.






Čaj z pampelišek: 
Léčivý čaj z kořeně pampelišek se pije při zánětu ledvin, při ledvinových kaméncích, při pálení žáhy, onemocnění jater či sleziny, při zvýšené kyselosti žaludku, při horečnatém střevním kataru, při zácpě a při nechutenství. 
Ingredience:
2 lžičkydrobně řezaného sušeného kořene
1/4 lpitné vody
Postup:
1. Tak 2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene přelijeme čtvrtlirem vody a postavíme na zdroj tepla, necháme přejít varem
2. Zdroj tepla vypneme a 15 minut necháme luhovat
3. Výluh přecedíme a čaj můžeme podávat.







Žádné komentáře:

Okomentovat