asi se chce vrátit paní zima ..
Nevím, co to je za studenou frontu, ale je tak chladno, až se člověku nechce být jen tak venku a spíše se zavře doma s něčím teplým ..
A co bychom si tak mohli připravit ? jednoduchého ? a dobrého ? :)
Já osobně si nemohu vynachválit čaj ze sedmikrásek, pampelišek a potom horké jablíčko ♥
Kopřivový nápoj se zázvorem:
Jarní nápoj plný vitamínů. Připravuje se vyluhováním mladých lístků kopřiv spolu s kouskem zázvoru. Pije se jak teplý, tak studený, případně ještě doslazený medem.
Ingredience:
2 hrsti | mladých kopřivových listů |
2 ks | kolečka zázvoru |
2 ks | kolečka citronu |
(med) |
Postup:
- Do vhodné nádoby vložíme kopřivy se zázvorem a necháme 15 minut louhovat
- Přivedeme k varu, ale nevaříme, ihned odstavíme
- Do nápoje vložíme kolečka citronu a můžeme podávat teplý, nebo ho necháme vychladnout a podávat studený.
Doporučení:
Dětem je lepší nápoj dosladit medem.
Horké jablko:
Ingredience:
1 l | jablečného džusu |
15 g | vanilinového cukru |
6 ks | koleček krájeného čerstvého zázvoru |
skořice, anýz, hřebíček, kardamom dle chuti | |
špetku mleté skořice na dozdobení |
Postup:
1. Džus společně s kořením a vanilinovým cukrem krátce povaříme
2. Poté necháme 5 min odstát, pak přidáme kolečka zázvoru
3. Nápoj servírujeme v čirých sklenicích a dozdobíme špetkou mleté skořice
Detoxikační bylinkový čaj :
Ingredience:
1 lžička | Bobkového listu (1 list) |
1 lžička | Semínek fenyklu |
1 lžička | Majoránky |
1 lžička | Tymiánu |
bylinky sušené nebo čerstvé | |
Celý kmín |
Postup:
1. Do čajové konvice nasypeme 1 čajovou lžičku majoránky, semínek fenyklu a kmínu
2. Poté přidáme ještě bobkový list, tymián a vše zalijeme tři čtvrtě litrem vody
3. Voňavou směs přivedeme k varu a necháme okolo 7 minut vařit
4. Pak už stačí jen čaj přecedit a v klidu si ho vychutnat.
Doporučení:2. Poté přidáme ještě bobkový list, tymián a vše zalijeme tři čtvrtě litrem vody
3. Voňavou směs přivedeme k varu a necháme okolo 7 minut vařit
4. Pak už stačí jen čaj přecedit a v klidu si ho vychutnat.
Jedna dávka čaje je určena pro dvě osoby. Kmín je skvělým pomocníkem pro správnou činnost ledvin a trávicího ústrojí. Tymián je známý jako přírodní antibiotikum a fenykl zase pomáhá trávení.
Čaj ze sedmikrásek:
Tento čaj pijeme například při zánětu průdušek, jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest a kašli. Preventivně také proti zimničné horečce, chřipce.
Ingredience:
3 lžičky | usušených květů sedmikrásky |
0,5 l | vařící vody |
Postup:
1. tak 3 lžičky usušených květů sedmikrásky hodíme do 0,5 l vařící vody a necháme přejít varem
2. Asi 15 minut necháme luhovat, pak čaj přecedíme a pijeme po doušcích, ne více jak 2 šálky denně.
2. Asi 15 minut necháme luhovat, pak čaj přecedíme a pijeme po doušcích, ne více jak 2 šálky denně.
Doporučení:
Při onemocnění dýchacích cest pijeme teplý, jinak vlažný nebo studený.
Čaj z pampelišek:
Léčivý čaj z kořeně pampelišek se pije při zánětu ledvin, při ledvinových kaméncích, při pálení žáhy, onemocnění jater či sleziny, při zvýšené kyselosti žaludku, při horečnatém střevním kataru, při zácpě a při nechutenství.
Ingredience:
2 lžičky | drobně řezaného sušeného kořene |
1/4 l | pitné vody |
Postup:
1. Tak 2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene přelijeme čtvrtlirem vody a postavíme na zdroj tepla, necháme přejít varem
2. Zdroj tepla vypneme a 15 minut necháme luhovat
3. Výluh přecedíme a čaj můžeme podávat.
2. Zdroj tepla vypneme a 15 minut necháme luhovat
3. Výluh přecedíme a čaj můžeme podávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat