úterý 18. dubna 2017

Nehrbte se !! 


Plno lidí, včetně mě, máme zaměstnání, kde se převážnou pracovní dobu jen hrbíme - pracujeme ve stoje nebo překlonu ( kyfotické držení trupu) - pracujeme tedy rukama. 
U mě je to tak, že už přibližně po dvou hodinách cítím bolest zad a uvědomuji si, jak se celou dobu hrbím. 
Dělám to především, protože jsem lenivá zpomalit a v klidu se narovnat, v práci je rychlejší být raději shrbená a makat co to dá, hlavně ať je hotovo. Přijde  však moment, kdy záda už jen tak lehce nenarovnám anebo mě v nich bodne. No tak se zase na chvíli narovnám a ponádávám si, jak mě to bolí.. 

Neškoďte si !! Nestojí to za to !! Dodržujte krátké přestávky a zkuste uvolňující cviky.
Dočetla jsem se, že časté hrbení může v delším časovém horizontu vyústit ve svalově kosterní přetížení pohybového aparátu způsobující bolest, poruchy funkce, rychlejší únavu atd. 


Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/navody-na-cviceni-vse/podle-profesi/prace-rukama-v-predklonu

Nedopusťte, aby se na vašich krásných zádech někdy objevil hrb. Znamená to ukládání tuku v oblasti 7.krčního obratle

cviky : 


Krouživý pohyb rameny
Začněte s cvikem ve stoje a ruce mějte upažené při těle. Pomalu provádějte s rameny krouživé pohyby. Ramena můžete otáčet najednou nebo nejprve jedno a pak druhé. Doba cviku by měla být nejméně 5 minut.
Pozice kobra
Lehněte si na břicho, ruce ohněte v loktech a položte si je k tělu. Čelo si položte na podložku a uvolněte se. Pomalu zvedejte hlavu, ramena a vrchní část těla pomocí zádových svalů a ne rukama. Nataženýma rukama se ohněte v páteři, ale hlavě nezaklánějte dozadu. Opatrně zvedněte bradu tak vysoko, jak to je možné. Cvik opakujte alespoň 20-krát. viz.obrázek na začátku.
Poloha kočka
Zaujměte polohu na čtyřech a hlavu skloňte. Ujistěte se, že vaše kolena a ruce jsou vzájemně rovnoběžné. Při nádechu mějte hlavu vzhůru, ohněte se v oblasti dříku a stáhněte břišní svaly. Vydechováním udělejte kočičí záda a vraťte se do výchozí polohy. Opakujte 20-krát.

Strečink rukou a nohou
Postavte se na dlaně a kolena tak, aby byly paralelně rovnoběžné. Zvedněte pravou ruku a levou nohu současně. Držte je v této poloze 10 sekund a následně vyměňte končetiny. Opakujte to alespoň 20násobně.



Žádné komentáře:

Okomentovat